niedziela, 17 maja 2015

Drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką

Dzisiaj mamy światowy dzień pieczenia :-) A ponieważ sezon na truskawki rozpoczyna się wielkimi krokami, zapraszam na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Najlepsze :-)

Składniki:
4 szklanki mąki
4 jajka od szczęśliwej kury
3/4 szklanki mleka sojowego
100 g drożdży
1 szklanka cukru trzcinowego
2 cukry waniliowe
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2-4 krople aromatu waniliowego
2 szczypty soli
1/2 kg truskawek

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
3 łyżki masła
1 łyżka cukru

Wykonanie:
Mleko, cukier i masło podgrzewać w garnku, aż cukier i masło się rozpuszczą. Przestudzić.
Do ostudzonej masy wbić jajka i lekko ubić. Dodać rozkruszone drożdże i wymieszać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny (lub nawet na całą noc).

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki.
Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto (drewnianą łyżką lub ręką) przez około 15 minut lub do czasu, aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło.
Formę o średnicy (minimum) 26 cm wysmarować tłuszczem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Przygotować kruszonkę: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę.
Odstawić z ognia, wymieszać i ostudzić.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy.
Ułożyć pokrojone truskawki, następnie posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut na złoty kolor.

Przyjemnej niedzieli! :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.